Robert med dårlige tænder

Robert

Robert er en dejlig abbyssinier på knap 2 år, han er på det seneste blevet mindre aktiv, og spiser ikke så meget som han plejer.

Når han spiser går det meget hurtigt, med det resultat at han kort efter kaster maden op. Roberts ejer er selvfølgelig meget bekymret, og tager derfor Robert med til et besøg på klinikken. Dyrlægen finder hurtigt årsagen til Roberts dalende humør - han har smadderondt i munden. Robert bliver bedøvet, så han kan blive undersøgt grundigere, uden at blive stresset. Det viser sig at Robert lider at tandsygdommen FORL (Feline Odonclastic Resorptive Lesions, også kaldet neck lesions.

FORL er en meget smertefuld lidelse i munden, som gør at kattens egne celler begynder at nedbryde tænderne. De celler som normalt "rydder op" og fjerne døde celler fra tandrøddernes overflade, begynder at nedbryde den raske tandrod. Årsagen til denne nedbrydning er stadig ukendt, men sygdommen ses normalt hos ældre katte og visse racekatte.

Den eneste behandling for FORL er at trække de syge tænder ud. Robert bliver indlagt til næste dag, hvor han bliver lagt i fuld narkose. Da han sover trygt bliver der taget røntgenbilleder af mundhulen, da der kan være flere syge tænder som ikke kan ses med det blotte øje. Han får herefter trukket 9 syge tænder ud. De resterende tænder bliver renset og poleret, og Robert er efter et par timers opvågning klar til at komme hjem igen. De næste par dage skal han have vådfoder af høj kvalitet samt smertestillende medicin. Allerede efter et par dage er Roberts humør steget og han begynder så småt at spise tørkost igen. Han har fået en dårlig vane med at spise maden meget hurtigt - og derfor kaste op, det problem løses ved udelukkende at servere hans foder i aktivitetsbolde.

Nu, 6 år efter fungerer Robert i bedste velgående, han bliver jævnligt tjekket i munden, og har ikke haft tilbagefald. Selvom han mangler 9 tænder spiser han gladelig tørkost, og er også blevet en rigtig dygtig musefanger.

Symptomer på FORL (eller andre tandsygdomme) : Katten er mere stille, leger mindre, foretrækker dåsemad, sluger maden eller at katten savler.

Veterinærsygeplejerske Mette Søgaard ( og Roberts "mor")

Abonner på forebyggende pleje og sundhed Forebyggende sundhed til dit kæledyr

Sammen tager vi ansvar for dit kæledyrs sundhed. Vi tilbyder en plan, så dit kæledyr bl.a. sikres regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek.

Med en AniPlan® får du mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

Læs mere og kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat