Tidlig sterilisation af hunde

Sterilisation af hunde

Tidlig sterilisation af hunhunde er forebyggende mod knuder i mælkekirtlerne!

Tidlig sterilisering

Mange hunhunde udvikler kræftknuder i mælkekirtlerne, når de bliver ældre. I en undersøgelse foretaget på Rynkeby Dyreklinik, viste det sig at 30% af hunhundene, der var 5 år eller ældre, havde knuder i mælkekirtlerne.

Det har stor forebyggende effekt, mod kræftknuder i mælkekirtlerne, at sterilisere hunhunden allerede inden den kommer i sin første løbetid, der indtræder når den er mellem 7 og 9 måneder gammel.

Vi anbefaler at lade sin hunhund sterilisere ved 6 måneders alderen. Det synes mange er meget tidligt, men hundene kommer sig meget hurtigt over indgrebet. Herefter kan der naturligvis ikke avles på hunden senere.

Jo tidligere hunden steriliseres, jo højere er forebyggelses-procenten mod kræftknuder i mælkekirtlerne. Efter 4. løbetid (når hunden er ca. 2½ år), har sterilisation ikke længere vist at have en forebyggende effekt mod knuder i mælkekirtlerne.

Sterilisation kan dog uanset hundens alder, altid foretages 3 måneder efter sidste løbetid. Derved undgås livmoderbetændelse da æggestokke og livmoder fjernes ved sterilisationen. Hunden vil herefter ikke længere komme i løbetid.

Falsk drægtighed

Hvis hunhunden et par måneder efter løbetid har tendens til at blive falsk drægtig (har mælk i mælkekirtlerne og adfærdsændring) så anbefaler vi at lade hunden sterilisere, da det er vist at hunde med falsk drægtighed har næsten dobbelt så stor risiko for at få knuder i mælkekirtlerne når de bliver ældre.

Bivirkninger:
Vi giver ikke længere P-sprøjter til hunde, da det giver en meget stor risiko for at udvikle knuder i mælkekirtlerne senere hen. Så lad hunden sterilisere en gang for alle i stedet for.

Bivirkninger ved at sterilisere hunden kan være at de har lettere ved at tage på i vægt. Det behøver dog ikke at være et problem hvis hunden fodres optimalt og bliver motioneret. Enkelte hunde kan blive inkontinente dvs. lække lidt urin, men set i forhold til forebyggelsen af kræftknuder i mælkekirtlerne er sterilisation langt at foretrække. Ofte kan inkontinens behandles medicinsk.

Hvis hunden allerede som hvalp har tendens til at lække lidt urin eller er en af følgende racer: Rottweiler, Dobermann, Old English Sheepdog eller Welsh Springer Spaniel, der er disponeret for at udvikle inkontinens, så vent til efter 1. løbetid med at sterilisere den.

Sterilisations-procedure

Når hunhunden steriliseres, er proceduren at indlæggelsen sker efter aftale om morgenen på Rynkeby Dyreklinik. Hunden kommer hjem igen samme eftermiddag. Hunden kan være lidt påvirket af bedøvelsen resten af dagen, men er normalt helt frisk igen dagen efter. Dog skal der gå 10 dage før stingene fjernes og før der kan motioneres på normalt vis.


Fagdyrlæge Johanne Aakjer

Abonner på forebyggende pleje og sundhed Forebyggende sundhed til dit kæledyr

Sammen tager vi ansvar for dit kæledyrs sundhed. Vi tilbyder en plan, så dit kæledyr bl.a. sikres regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek.

Med en AniPlan® får du mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

Læs mere og kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat