Rævens dværgbændelorm

Rævens dværgbændelorm

Hvis din hund kan finde på at spise mus, bør du læse dette.

De senere år er der fundet ræve både på Sjælland og i Syd-jylland, som er smittet med rævens dværgbændelorm. Parasitterne (bændelormene) har ét levestadig i ræve, mårhunde og hunde. I disse dyrs tarmkanal lever bændelormen, og udskiller æg, der kommer ud i naturen sammen med dyrets afføring. Her indtager mus og andre små gnavere ofte æggene og bliver dermed bærere af bændelormesmitten. Når ræven - eller hunden - æder en inficeret mus, bliver den smittet. 

Bændelormen er normalt ikke noget problem for hunden. Men hvis mennesker ved et uheld kommer til at indtage bændelormeæg, kan man blive syg. Det sker meget sjældent, men det kan være ganske alvorligt.

Hvis man behandler hunden med et bændelormemiddel hver 4. uge, kan eventuelle bændelorm i tarmkanalen ikke nå at blive så gamle at de udskiller æg.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle hunde, som færdes i naturen, og som kan finde på at spise mus og andre gnavere, regelmæssigt behandles med bændelormemiddel. Men som nævnt ovenfor, er der for øjeblikket ingen indikationer af, at smitten er på Fyn.

Det anbefales også, at man altid holder en god hygiejne: vask hænder, når du har været i kontakt med hundens afføring; skyl altid frugt og grønt grundigt inden du spiser det (der kan være afføringsrester på, som kan indeholde bændelormeæg); og for hunde, som bruges til grav-jagt: vask hunden grundigt når den har været på jagt.

En afføringsprøve kan undersøges for dværgbændelorm via Fødevarestyrelsen. Af sikkerhedsmæssige årsager frarådes det dyrlægen undersøger prøver mistænkt for dværgbændelorm på eget laboratorium.

Hvis du mener, din hund har behov for bændelormekur, skal du kontakte os.

PS: man mener ikke, at katte bringer smitten videre, selvom de spiser inficerede mus!

Du kan læse mere om rævens dværgbændelorm her

Du kan læse om smitte til mennesker her

 

 

 

 

Abonner på forebyggende pleje og sundhed Forebyggende sundhed til dit kæledyr

Sammen tager vi ansvar for dit kæledyrs sundhed. Vi tilbyder en plan, så dit kæledyr bl.a. sikres regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek.

Med en AniPlan® får du mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

Læs mere og kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat