Loppebekæmpelse

Lopper

De mest almindelige lopper hos familiedyr i Danmark er kattelopper, som lever af og formerer sig på såvel hunde- som katteblod.

Lopperne suger blod og lægger æg, som drysser af på gulvet, hvor dyrene færdes. Æggene klækker til larver, der bl.a. lever af hudskæl og loppeekskrementer. Larverne gemmer sig i revner, gulvtæpper, møbler osv., og forpupper sig.

Pupperne bliver til voksne lopper efter et par uger eller under mindre gunstige forhold flere måneder. Er der ingen der benytter huset, kan lopperne leve mange måneder uden føde.

Én loppe skulle under gunstige betingelser kunne blive til ca. 100.000 på en sæson. Lopper kan også udvikles udendørs, især på steder uden direkte sol. I hård frost går udviklingen i stå - men pupper kan godt overleve frost.

Det kan nævnes, at kaniner, marsvin og fugle sjældent får kattelopper. Derimod er ørkenrotter meget udsatte for katteloppeangreb. Mennesker kan blive bidt af kattelopper, men lopperne kan ikke formere sig på menneskeblod. Pindsvin har mange lopper, men pindsvinelopper giver ikke problemer for hunde og katte.

Forebyggelse

Ønsker man at begrænse loppernes antal, er den bedste løsning at behandle, før lopperne kommer indendøre. Der er flere muligheder: Det nemmeste er at bruge lufenoron, som til hunde findes i tabletform, til katte i flydende form. Midlet er ikke giftigt for dyr og mennesker og voksne lopper, men har kun betydning for loppernes afkom. Populært sagt er det p-piller til lopper. Det findes også som injektionsvæske til katte, hvor dyrlægen giver katten en indsprøjtning, som er virksom i 6 måneder.

En anden mulighed er insekthormonet methopren. Det findes i sprayform og i et kombinationsprodukt til at dryppe i nakken af dyret. Hunde og katte behandles hver måned. Lopperne kan ikke udvikle modstandskraft overfor disse midler. Som regel er det en god idé at påbegynde behandlingen i juni måned, og fortsætte til nytår, evt. hele året.

En forebyggende behandling er ikke tilstrækkelig til dyr med kendt loppeallergi.

Bekæmpelse

Finder man lopper på dyret, eller tror man, dyret har lopper, kan der gives en loppedræbende behandling, evt. samtidig med at den forebyggende loppebehandling fortsættes. Alle hunde og katte i hjemmet behandles samtidig! Der er flere muligheder:

Der er de senere år kommet glimrende midler på recept mod lopper. Mange virker også mod flåter. Der findes tabletter til hund og kat, som virker længe, halsbånd til hund og kat, som virker 7-8 måneder, og nye spot-on midler til kat.

De "gammeldags" loppemidler, som fx. spot-ons og korttidsvirkende tabletter findes også stadig.

De forskellige midler har hver deres fordele - og i visse tilfælde ulemper - så det er vigtigt at få klarlagt hvordan det bedst kan gøres når det er netop dit (dine) dyr som skal behandles. Du er velkommen til at aftale en tid, så vi kan få lagt en fornuftig plan for bekæmpelsen.

Til at fange lopper i hjemmet findes en loppefælde. Den forhandles bla. hos os. Den er god til både at afsløre, om der i det hele taget er lopper i hjemmet, og fanger naturligvis også mange lopper før de når at genere dyr og mennesker.  Læs mere om loppefælden her.

Hvidløg og pebermynte har ingen dokumenteret effekt overfor lopper, og der er undersøgelser som tyder på, at det kan være giftigt for hunde og katte. Muligvis kan lugten afskrække visse insekter.
De ting, man kan hænge i halsbåndet, som angiveligt udsender elektromagnetiske bølger, har ingen dokumenteret effekt. Man bør også overveje, om de - HVIS de skulle have effekt på lopper og flåter, så ikke også påvirker dyrene i negativ retning. Der findes ingen videnskabelig afprøvning, så man kender hverken virkning eller evt. bivirkning.

Loppeallergi

Såfremt dyret er loppeallergiker, vil der opstå kløende udslet i huden efter blot et enkelt loppebid. Det er loppens spyt, der udløser allergien. I disse tilfælde er det sjældent tilstrækkeligt at bekæmpe lopperne, dyret skal også have en allergidæmpende behandling hos dyrlægen.

Fagdyrlæge Poul Borch Nielsen

Abonner på forebyggende pleje og sundhed Forebyggende sundhed til dit kæledyr

Sammen tager vi ansvar for dit kæledyrs sundhed. Vi tilbyder en plan, så dit kæledyr bl.a. sikres regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek.

Med en AniPlan® får du mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

Læs mere og kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat