Fødsel

Før hunden skal føde

Den sædvanlige drægtighedstid er 63 dage for hunde. Der kan dog være nogen dages variation fra parringstidspunktet, da man ikke kan vide, om ægget er blevet befrugtet med det samme eller først nogle dage efter parringen.

Nogle hun-hunde bliver urolige nogle dage før fødsel, andre overrasker hele familien. Normalt er et af tegnene på forestående fødsel hævelse af mælkekirtlerne og pattevorterne. Det sikreste tegn på snarlig fødsel er temperaturfald på ca. 1 grad. Man måler temperaturen med et termometer til indsættelse i endetarmen. Begynd nogle dage før forventet fødsel, så hundens sædvanlige temperatur kendes. Den dag, temperaturen falder med ca. 1 grad, ved man, at fødslen sker indenfor det næste døgn. (hundens normal-temperatur er 38,5-39 grader - men om man kan måle den, afhænger jo af termometeret samt hvordan og hvor længe man måler temperaturen.)

Det er fint, hvis hunden har en fødekasse, gerne af træ, og af en størrelse så hunden kan ligge udstrakt. Læg rigeligt med aviser i bunden af kassen, de er lette at skifte ud, når der bliver fugtigt af fostervæske mm.

Det er vigtigt at hunden får fred og ro til fødslen. Og vær opmærksom på, at der er forskel på hunde: nogle er mest trygge, hvis ejeren sidder ved siden af hele tiden; andre vil hellere være alene. Man må prøve at fornemme, hvad ens egen hund har det bedst med. Men der bør altid være roligt i omgivelserne.

Selve fødslen

Når fødslen går igang, vil fostervandet som regel komme først. Det er hos hunde mørkegrønt - så den farve er altså helt normal. Efter det grønne fostervand er set, bør den første hvalp fødes indenfor de næste 1-2 timer. Ellers bør dyrlægen kontaktes.

Hunden vil i de fleste tilfælde selv kunne klare fødslen. Situationer, hvor det er bedst at kontakte dyrlægen, er udover ovennævnte:

  • kraftige presseveer i mere end 15 minutter uden at der er født en hvalp
  • der sidder en hvalp fast i fødselsåbningen, og den kommer ikke videre
  • der er tegn på, at hunden skal føde flere hvalpe, og der er gået 2-3 timer siden den sidste er født

Kommer en hvalp kun halvvejs ud, og sidder derefter fast, kan man forsøge at lirke den ud. Tag ikke fat i en pote, en hale eller et øre - man risikerer meget let at trække den legemsdel af. En hudfold er glimrende at trække i - naturligvis med følelse! Man skal forestille sig, at hvalpen skal foretage en "cirkelbevægelse" for at komme ud. Den kommer nede fra "bunden" af hun-hunden, skal op gennem bækkenet, og man skal så forestille sig, at den skal trækkes videre frem mellem hunhundens bagben,for at få den rigtige retning.

Efter fødslen

Mener man, at fødslen er vel overstået - hunhunden er rolig uden veer, og hvalpene får lov at die - er det en god idé at lade hvalpe og mor undersøge hos dyrlægen indenfor de næste 24 timer. Dyrlægen kan så konstatere, at fødslen er vel overstået, sikre sig, at mor og hvalpe er normale og har det godt, og give injektioner med kalk og livmodersammentrækkende hormon.

Vær opmærksom på, at hun-hunden bør have hvalpefoder af høj kvalitet sålænge hun ammer, og at hvalpene har brug for godt foder når de skal igang med at tage fast føde til sig.

Det er også vigtigt at give såvel hvalpe som tæve ormekur flere gange i løbet af de første 8 uger. Spørg dyrlægen!

Endelig kan man overveje, om det ikke vil være en god ting at få alle hvalpe efterset og evt. vaccineret før de skal hjemmefra. En sundhedsattest, som viser, at alt er iorden, kan være godt at kunne give de nye hvalpeejere med.

Fagdyrlæge Poul Borch Nielsen

Abonner på forebyggende pleje og sundhed Forebyggende sundhed til dit kæledyr

Sammen tager vi ansvar for dit kæledyrs sundhed. Vi tilbyder en plan, så dit kæledyr bl.a. sikres regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek.

Med en AniPlan® får du mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

Læs mere og kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat