Er dyrlægens foder for dyrt?

Er der forskel på dyrt og billigt hunde/kattefoder?

Danmarks Radio viste 29.11.11 et program om dyrlæger og foder. Det er ikke nyt at medierne undersøger, om dyrlæger er de bedste rådgivere om fodring af hunde og katte. (men man kan naturligvis overveje, om fx. hundetrimmeren eller dyrehandleren er bedre istand til at vurdere foderkvaliteten og give uvildig rådgivning end dyrlægen :-)

I en TV-udsendelse februar 2010 blev der sat fokus på dyrlægers salg af foder til hunde og katte. Journalisterne forsøgte at påvise, at dyrlæger talte godt om deres egne fodermærker og negativt om foder købt i supermarkeder. Programmet konkluderede, at der ikke var dokumenteret forskel på billigt og dyrt hundefoder


I Samvirke maj 2011 er der tema-nummer om hunde, hvor dyrlæge på KU-life, tidligere Landbohøjskolen, interviewes, og kan tolkes som om hun heller ikke ser nogen forskel på dyrt og billigt foder. Jeg har spurgt hende, og hun siger at der ikke findes nogen videnskabelig dokumenteret undersøgelse af forskellen men at det jo ikke behøver betyde, at der ikke er forskel.

I Rynkeby Dyreklinik vil vi gerne det bedste for dyrene. Vi er ikke i tvivl om, at foderets kvalitet kan have meget stor betydning for dyrenes trivsel (og menneskers - men det er jo ikke op til os at rådgive om dette :-)).

Når det drejer sig om fuldfoder er der flere ting, som gør sig gældende: der findes sandsynligvis ikke noget foder på markedet, som ikke opfylder kravene til protein- og fedtindhold, når man kigger på varedeklarationerne. Men varedeklarationer er ikke alt.

Protein fra forskellige kilder har forskellig "biologisk værdi", hvilket betyder, at nogle former for protein optages og bruges til noget i kroppen, andre protein-typer af ringere biologisk værdi optages dårligere, og udskilles derfor i afføringen.

Med hensyn til fedt er der stor forskel på, hvad kroppen får ud af mættet og umættet fedt. Man ved, at umættet fedt i de korrekte mængder har stor betydning for at genoprette/forebygge bl.a. hud- og ledlidelser, hvorimod mættet fedt mest bidrager til kalorie-indholdet.

Endelig er det også målet, at dyrene får et vel-afbalanceret foder. Der skal altså hverken være for meget eller for lidt af de forskellige næringstoffer (proteiner, kulhydrater, fedt, vitaminer, mineraler) i forhold til hinanden.

Gode råvarer er dyrere end dårlige. Protein med høj biologisk værdi er dyrere end protein med lav fordøjelighed. Udvalgt umættet fedt (poly-enkeltumættet mm) er dyrere end mættede fedt-typer. Det koster også at sikre, at ingredienserne i foderet balancerer - at der hverken er for meget eller for lidt af nogle at råvarerne. Så meget billigt foder kan vanskeligt indeholde samme høje råvare-kvalitet som dyrere mærker.

De fodertyper vi kender, tør vi stå inde for. Vetpro er vores eget mærke, hvor vi har fuld indsigt i opskrifterne og fremstillingsprocessen. Royal Canin og SPECIFIC foder har vi også stort kendskab til, og kan derfor også anbefale. Det betyder naturligvis ikke, at der ikke kan være andre fodermærker, som er gode. Vi kan bare ikke kende dem i detaljer, og kan derfor heller ikke udtale os om deres kvalitet.

I udsendelsen i 2010 blev henvist til en undersøgelse, som Forbrugerrådet offentliggjorde i 2004. Ifølge DR viste undersøgelsen, at der ikke var nogen forskel på indholdet i dyrt og billigt hunde- og kattefoder. Efter offentliggørelsen fremsendte flere forskellige foderfirmaer store mængder dokumentation på, at Forbrugerrådet ikke havde belæg for deres påstande: fx. havde man brugt forsøg blandt norske mink til at dokumentere, at hunde holdt lige meget af smagen i billigt og dyrt foder, og man havde kun vurderet deklarationens angivelse af indholdsstoffer, og ikke den biologiske værdi osv.

Fagdyrlæge Poul Borch Nielsen

Abonner på forebyggende pleje og sundhed Forebyggende sundhed til dit kæledyr

Sammen tager vi ansvar for dit kæledyrs sundhed. Vi tilbyder en plan, så dit kæledyr bl.a. sikres regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek.

Med en AniPlan® får du mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

Læs mere og kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat