Anaplasmose

Flåtbåren sygdom hos hunde på Nordøstfyn

Vi har på Rynkeby Dyreklinik stillet diagnosen Anaplasmose (kendt som flåt feber, eller tidligere Ehrliciose) tre gange indenfor de sidste 2 måneder.

Alle tre hunde kommer fra lokal området og har ikke været med på rejse i udlandet. Da vi tidligere jævnligt har undersøgt for denne organisme uden at finde den, må vi formode at infektions presset er stigende i vores område. Organismen har i flere år været udbredt i Norge og Sverige samt USA. Man har påvist antistoffer mod Anaplasma / Ehrlichia ofte i Danmark, men i vores område har vi ikke tidligere oplevet så markante symptomer.

Anaplasmose smitter fra flåt bid. I løbet af 8-14 dage derefter udvikles symptomerne, der kan variere meget. For mange hunde vil der være et ukompliceret forløb med nedstemthed feber måske let muskel ømhed og ledsmerter. Andre får et mere kompliceret forløb, hvor feberen er højere og varer i længere tid. Der er hyppigt ledbetændelse i flere led, og vi har i to af tilfældene på klinikken haft neurologiske symptomer med slingerhed og lammelse. Hundene vil normalt komme sig ved den rette behandling, men der vil være nogle som er kronisk inficerede, og som måske ikke opnår deres fulde kondition igen. Diagnosen stilles ved at sammenholde de kliniske symptomer med en blodprøve hvor vi måler antistof niveauet.

Anaplasma phaegocytophilium som organismen retteligen hedder, er en zoonose. Det betyder at også andre dyr kan smittes, her under mennesker. Smitten vil dog så godt som altid ske ved flåt bid og ikke som følge af direkte smitte fra hund til hund eller hund til menneske.

Da flåter er smittekilden, og man mener at smitte først sker når flåten har siddet på hunden ca 24 timer, er det vigtigste forebyggende tiltag at forebygge flåt bid. Det sidste årstid (2012) er der kommet nye receptpligtige midler, som har bedre effekt end tidligere på flåter. Man bør dog også hyppigt gennemgå sin hund for flåter og fjerne disse. Fjernelse bør ikke ske ved at nulre flåterne da der derved er øget risiko for smitte, men ved at bruge en egnet flåttang, pincet eller lign.

Husk symptomerne er: vedvarende feber, ledsmerter, ømhed i muskulaturen, nedsat appetit gennem længere tid, bevægelsesforstyrrelser og sjældnere opkast, luftvejslidelser samt næseblod. Er du i tvivl kontakt Rynkeby Dyreklinik.

Dyrlæge Jens Esmann, juli 2011

Abonner på forebyggende pleje og sundhed Forebyggende sundhed til dit kæledyr

Sammen tager vi ansvar for dit kæledyrs sundhed. Vi tilbyder en plan, så dit kæledyr bl.a. sikres regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek.

Med en AniPlan® får du mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

Læs mere og kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat