Vaccinationsanbefalinger

Der er til stadighed debat om, hvor hyppigt det er nødvendigt at vaccinere hunde og katte. Og der er ingen facitliste, selvom det ville være rart. Ved en vaccination danner organismen antistoffer mod den pågældende sygdom. Så længe disse antistoffer er i blodet, er dyret beskyttet mod sygdommen. Der er stor forskel på, hvor god det enkelte individ er til at danne antistoffer. Anbefalingerne tager naturligvis sigte på, at så vidt muligt 100% af de vaccinerede dyr er beskyttet i den lovede tid. Jo mere man overskrider datoen for revaccination, jo mindre sandsynlighed er der for, at hunden stadig er beskyttet. Anbefalingerne er forskellige, afhængig af, hvilke sygdomme, der ønskes beskyttelse imod. Det kan være svært at overskue alt dette, og anbefalingerne ændrer sig også nu og da. Derfor skriver vi på vores reminderkort, at man hvert år ved det årlige sundhedstjek bør drøfte med dyrlægen, hvad der er brug for af vaccination fra gang til gang.

Generelle retningslinjer:

Hundesyge.
Der vaccineres 2-3 gange med 3-4 ugers interval. Den sidste af disse hvalpevaccinationer skal foretages efter 12 ugers alderen. Dernæst revaccination efter 1 år. Og herefter hvert tredje år. Alternativt blodprøve for at undersøge, om antistofferne stadig er virksomme.

Parvovirus.
Der vaccineres 2-3 gange med 3-4 ugers interval. Den sidste af disse hvalpevaccinationer skal foretages efter 12 ugers alderen. Dernæst revaccination efter 1 år. Og herefter hvert tredje år. Alternativt blodprøve for at undersøge, om antistofferne stadig er virksomme.

Smitsom leverbetændelse.
Der vaccineres 2-3 gange med 3-4 ugers interval. Den sidste af disse hvalpevaccinationer skal foretages efter 12 ugers alderen. Dernæst revaccination efter 1 år. Og herefter hvert tredje år.

Kennelhoste. (infektiøs tracheobronchitis).
Parainfluenza: Virusdelen af kennelhostekomplekset.  Der vaccineres 2-3 gange med 3-4 ugers interval. Den sidste af disse hvalpevaccinationer skal foretages efter 12 ugers alderen. Dernæst revaccination efter 1 år. Kun delvis beskyttelse mod kennelhoste.
Bordetella bronchioseptica: bakteriedelen af kennelhostekomplekset. Findes som næsebors-vaccine i kombination med parainfluenza. Virker efter én dosis, og skal gentages årligt. Vaccineres hunden mod både parainfluenza og Bordetella er der god beskyttelse.

Leptospirose.
Der vaccineres 2 gange med 3-4 ugers interval. Den sidste af disse hvalpevaccinationer bør gives efter at hunden er 12 uger gammel. Dernæst årlig revaccination.

Leptospirose rammer rigtig mange mennesker i fattige lande, men kan også ramme i Danmark. Læs mere om rottesyge her

Borreliose.
Der vaccineres 2 gang med 3 ugers interval. Pris 592 kr inkl moms.  Dernæst en gang om året. Pris 315 kr inkl. moms. Bedst er det at vaccinere sidst på vinteren/først på foråret, så immunforsvaret er på toppen når flåt-sæsonen begynder.
Hvalpe kan vaccineres fra 12 ugers alderen.

NB! Vaccinen må IKKE gives sammen med andre former for vaccination! Der skal gå mindst 2 uger mellem Borrelia-vaccinen og andre vacciner. Læs mere om flåter her

Leishmaniose.
Sygdommen smitter ved bid af sandfluen, som er udbredt i landene omkring middelhavet. Insektafskrækkende midler som virker mod sandfluer anbefales stærkt, og der er også en forebyggende vaccine på markedet. Læs mere om Leishmaniose her.

Herpes-virus.
Hovedsagelig et problem i forbindelse med drægtighed og nyfødte hvalpe. Kan være årsag til, at tæven aborterer eller føder få/små hvalpe, samt at hvalpene er svage og hurtigt dør efter fødslen. Det anbefales at vaccinere drægtige tæver 1. gang indenfor 10 dage efter parring, og 2. gang 1-2 uger før fødsel.

Rabies (hundegalskab).
Tidligst når hvalpen er 12 uger gammel. Dernæst efter 1 år. Dernæst - til de fleste lande - hvert 3. år. Men spørg, for der er forskellige regler fra land til land.